dimecres, 19 de maig del 2010

La veritable història de la Rita Xuclalletres--22 de maig Santa Rita

La Rita Xuclalletres va néixer el gener de 2007, exactament 10 anys després de la inauguració de la nostra Biblioteca (el 22 de gener de 1997), per tant ara en té 3 anys i mig.

La Rita va venir al món a Navata (L'Alt Empordà), en el taller Ventura & Hosta que es dedica a la construcció de gegants i capgrossos. Quin lloc tan original per a néixer! Però, no avancen esdeveniments perquè la seva gestació va ser complexa i hi van participar moltes persones. Ara us ho expliquem.

Primerament, va fer-se un procés de selecció entre diferents il·lustradors de Banyoles i comarca, del qual, va sortir-ne escollida la Txell Darné. La Txell, doncs, va rebre l’encàrrec de dissenyar una mascota original i diferent, una tasca difícil, que va resoldre amb d’enginy.

La Txell va presentar dues propostes:





    Un elefant amb trompa de tetera (esquerra)






i una óssa formiguera (esquerra) que en lloc de menjar formigues menja lletres. Els dos animalons, gràcies a la seva trompa, són capaços d’ensumar les emocions que els lectors deixen impregnades en les pàgines dels llibres. A més a més, l’óssa formiguera no pot suportar les faltes d’ortografia ni els errors tipogràfics per això porta una lupa. Per a veure’ls millor.


Els dos dissenys van haver de superar una altra selecció: una votació popular en què tothom, mares i pares, nens i nenes, àvies i avis van poder escollir la mascota que més els hi agradava. A més a més, tothom també va poder proposar el nom que consideressi més escaient. El nom guanyador va ser: Rita Xuclalletres. Quin nom tan maco!

I ara sí, un cop vam disposar d’un nom i d’un disseny ben originals la Rita va prendre forma al taller de fabricació de gegants. Aquí en teniu dues imatges del procés de creació de la mascota.



            














El taller Ventura & Hosta va fer un excel•lent treball en cartró pedra.

Ara ja teníem una mascota alegre i divertida, però vam pensar que seria bo que tingués una cançó pròpia perquè tots els nens i les nenes la poguessin cantar plegats. I qui millor que en Jordi Tonietti perquè ens la compongués? En Jordi va compondre una música i una lletra senzilla però, ben bonica. Aquesta és la cançó:

LA CANÇÓ DE LA RITA XUCLALLETRES

Amb la seva trompa,
xucla emocions,
lletres,
frases fetes,
poemes i cançons.

Rita Xuclalletres,
vol fer molts amics,
es posa contenta,
quan veu algú llegir.

Aixeca la trompa,
per flairar mots,
li agrada,
menjar comes,
punts, accents i diftongs.

Rita Xuclalletres,
vol fer molts amics,
es posa contenta,
quan veu algú llegir.

I ja està. Ara ja coneixeu la veritable història de la Rita Xuclalletres. Ah! Una última cosa; -Sabíeu que la Rita és una gran viatgera? Doncs, sí. Quan fa vacances aprofita per fer grans viatges des d’on sempre envia una postal als nens i les nenes de la Biblioteca. Aquí la teniu en una illa deserta del Carib.