dimecres, 17 de març del 2010

Avui entrevistem a... Maria Àngels Juanmiquel

La Maria Àngels Juanmiquel és una autora que ja compta amb una obra -adreçada al públic infantil i juvenil- plenament consolidada. A la Biblioteca podreu trobar la majoria de les seves obres, d'entre les quals, destaquem: Obre bé els ulls, Marina...!, Joan Bou i l'Esquella, És fosc! o Vet aquí un pèl, mereixedora del Premi Crítica Serra d'Or en la categoria infantil i juvenil de 2009.


1.- Quan vas començar a escriure? Per què?


Vaig començar el primer llibre per a nens a nenes fa uns deu anys. M’agrada inventar històries i personatges, i m’agrada triar les paraules per explicar-les.


2.- En què t’inspires per crear les teves històries?

Cada història és una barreja d’imaginació i d’allò que passa al nostre voltant. La mirada o el gest d’algú, un animaló, un soroll, unes paraules, un edifici, una màquina, una informació... pot portar-me a escriure una història.


3.- Crees primer els personatges o la trama?


Sovint, una primera idea ja et porta un argument i algun dels personatges. Però, primer treballo l’argument: de què anirà la història, on passarà, quan...; després concreto els personatges: quins, com seran, quina relació tindran...


4.- Quan escrius ho fas per a tu o penses en els possibles lectors?

Escric perquè m’agrada fer-ho, però penso en els lectors. Les històries, els personatges i la llengua han de ser adequats a l’edat dels nens i nenes que els voldran llegir. Amb això no vull dir que hagin de ser llibres fàcils o molt senzills.


5.- Podries donar un consell als joves que vulguin escriure?


Que llegeixin molt. S’aprèn dels bons escriptors i escriptores. I que escriguin i reescriguin sense desanimar-se. Escriure és imaginar, però també és corregir i revisar una i altra vegada el que s’ha escrit.

6.- Estàs treballant en algun nou projecte?


Fins ara he estat ocupada en dos llibres que sortiran pels volts de Sant Jordi: un per a nens i nenes d’uns deu o onze anys i un altre per a nois i noies més grans. També tinc algun projecte nou, però encara hi he de treballar molt.

7.- Per últim, podries recomanar als lectors de la Biblioteca un llibre i un autor que t’hagin agradat especialment?


Hi ha molts llibres que m’agraden. No ho sé. Depèn de l’edat i del tipus de lector. Ara mateix, per a lectors joves, em ve al cap La història interminable de Michael Ende.